06-27445313 mail@merelvandorp.nl

Ik ben graag kritisch, maar niet zonder op zoek te gaan naar oplossingen. Ik houd van concrete voorbeelden, zonder de werkelijkheid te versimpelen. Ik geloof in de kracht van verhalen, online en in print. En in mensen verbinden – samen analyseren waar het aan schort en kijken naar verbetering en innovatie leidt tot vooruitgang.

Mijn missie is zorgen dat innovatieve ideeën, een verbeterde aanpak of kennis op een toegankelijke manier is geschreven, in beeld is gebracht en op verschillende manieren wordt verspreid. Door jarenlange specialisatie en opleiding ben ik inhoudelijk deskundig op het gebied van jeugdhulp, veilig opgroeien en zorg voor kwetsbare volwassenen of minderjarigen in het sociaal domein.

Als journalist ben ik integer, maar durf de juiste vragen te stellen. Ik vraag door en leg ingewikkelde of maatschappelijk zware of moeilijke thema’s zo uit, dat het voor de doelgroep geschikt en nuttig is.

Bladenmaker / communicatieadviseur

Redacteuren en beeldmakers aansturen, een totaalconcept van online en print uitgeven, samen met de vormgever werken aan een aantrekkelijke uitgave – voor een opdracht als communicatieadviseur of bladenmaker print en/of online, ga ik met veel plezier aan de slag.

Waar help ik u of uw organisatie mee?

  • Het opzetten of restylen van een online of printmagazine van uw organisatie of vereniging, met een aansprekende bladformule en plan voor online content
  • De combinatie van print en online (sociale) media om uw doelgroep maximaal te bereiken
  • Publicaties met (eind)redactie van hoge kwaliteit, passende fotografie en illustraties
  • Bijschaven of opbouwen van essays, rapporten of onderzoeken zodat ze prettig leesbaar zijn en wetenschappelijk en inhoudelijk kloppen
  • Het bedenken van originele koppen, verrassende tips en prikkelende teksten die van het papier of beeldscherm spatten
  • Ingewikkelde materie in heldere bewoordingen formuleren en in tekst of beeld op verschillende manieren verspreiden
  • Op het vastgestelde tijdstip is een aansprekende uitgave klaar.

Ervaring

Sinds april werk ik met veel plezier als chef van saam[en], het magazine van Handicap NL voor iedereen die betrokken is bij mensen met een beperking of die zelf  een beperking heeft. Als hoofdredacteur van jeugdzorgvakblad JeugdenCo (2011-2018) was ik verantwoordelijk voor de inhoud en budgetbeheer en de aansturing van het team redacteuren, fotografen, illustratoren en vormgever. Ik verzorgde de restyling en reorganisatie van het online Augeo Magazine over veilig opgroeien (2015-2017). Ook ben ik als redacteur betrokken bij Lotje&Co, tijdschrift voor ouders van zorgintensieve kinderen. Verder beschrijf ik verandertrajecten, schrijf rapporten en brochures, voor stichtingen, jeugd- of zorginstellingen of kennisorganisaties als het Nederlands Jeugdinstituut. Tijdens mijn studie Journalistiek (2003-2006) startte ik als zelfstandig ondernemend journalist, werkte als junior redacteur bij Maandblad Opzij en verzorgde ook daarna rubrieken voor lokale kranten, Viva, Fabulous Mama en vakbladen als Kind en Adolescent en JeugdenCo. 

Opleiding

Een leven lang leren is beslist aan mij besteed. Met veel plezier school ik me bij, variërend van een Master Jeugdstudies aan de faculteit Algemene Sociale Wetenschappen van de universiteit Utrecht (2016), masterclasses Crossmediaal uitgeven en online strategie (2018) of cursussen fotografie. Ook volg ik regelmatig congressen over jeugd, zorg en journalistiek.

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) en de Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek (VVOJ).

Merel van Dorp
06-27445313
mail@merelvandorp.nl